30 d’abril 2008

Ple...com un ou!


Notícia publicada avui, dimecres 30 d'Abril de 2008 al Punt:

Barcelonès Nord. L'Ajuntament de Badalona limitarà la participació ciutadana en els plens

El govern de Badalona ha encetat un procés de modificació del reglament orgànic municipal que portarà a limitar la participació ciutadana en els plens. «No volem coartar la participació dels veïns però tothom es fa el càrrec que alguna limitació ha d'existir», va explicar ahir l'alcalde de Badalona, Jordi Serra. La reforma del ROM s'està liderant des de l'àrea de Govern. El seu responsable polític, Ferran Falcó, confia que després de l'estiu quedarà definit el nou sistema de funcionament dels plens. El govern ha donat poques pistes respecte als canvis que vol introduir. Se sap que no es podrà parlar dues sessions seguides del mateix tema.


El Ple Municipal d'ahir no va ser un d'aquells Plens que es recordarà per haver-s'hi fet cap denúncia pública fora de to, ni per haver concentrat a multituds queixoses a la plaça de la Vila...va ser un Ple més. Exactament igual que qualsevol dels Plens "stàndars" que s'hagi pogut celebrar abans. La notícia del Punt d'avui, però, té una doble perversitat, al meu entendre. S'anuncia la imminent limitació de la participació ciutadana en els plens, o sigui, a ser escoltat pels 27 regidors de l'Ajuntament alhora. Aquesta limitació, segons sembla, vol evitar l' exposició d'un mateix tema de manera consecutiva per als ciutadans. Si aquesta mesura pretén que es diversifiquin els temes a exposar, em sembla molt bé. Però dubto que s'hagi volgut afavorir la diversitat de participació veïnal. Si es posés fil a l'agulla en menys d'un mes als problemes que els ciutadans duem al Ple , no caldria reiterar les demandes sessió rera sessió! Però hi ha reivindicacions que moren per la desídia dels qui ho han de resoldre.
Suma i segueix...i segueix restant! Suma modificacions... i segueix restant participació ciutadana!
Em pregunto si aquesta regulació també influirà en el repartiment de l'aforament públic al Ple. La sala disposa d'unes 40 cadires mal comptades ( hi ha sopars de Nadal amb més gent!). La desfilada de càrregs de confiança (confiança dels polítics, és clar) i parents ( parents dels polítics, és clar) d'ahir a la tarda va ser escandalosa, un cop més. La cua que s'havia començat a fer a les 5 de la tarda s'anava allargant, mentre els "acreditats" anaven adelantant-nos per l'esquerra (això sí, ben arrambats a la paret). I la "confiança" va acabar omplint la Sala de Plens! Només van poder accedir 12 persones, tant badalonins com els altres. 12 "desconfiats orfes", això sí, molt afortunats! I jo, que cada dia desaprenc coses velles, pregunto:

-La modificació del ROM limitarà també l'accés al públic dels càrregs de confiança i parents?
-La modificació del ROM garantirà un mínim d'aforament per a no-acreditats?
-La modificació del ROM impedirà que els mateixos acreditats puguin assistir a dues sessions seguides?
-La modificació del ROM vulnerarà el Reglament de Participació Ciutadana?

http://www.badalona.cat/aj-badalona/ca/ajuntament/ajuntament-abast/participacio-ciutadana